Birkaç günden beri elimde, Sadettin Kaplan‘ın NEVA TELİ isimli şiir kitabı var. Büyük bir zevkle okuyorum. Kitapta yer alan 203 şiir, bana hep birbirinden güzel türküler söylüyorlar. NEVA TELİ, son yıllarda okuduğum en seçkin şiir kitaplarından biri.
Sadettin Kaplan ismi, 30 yıldan beri aklımda: Türk Edebiyatı dergisi 30 yıl önce, çocuk edebiyatı üzerine bir yarışma açmıştı. O yarışmada Sadettin Kaplan, sadece bir puan farkla ikinciliği kaybetmişti. Yarışmacılardan hiçbirini yeteri kadar tanımıyordum. Ama Sadettin’in bir puanla kaybetmesine hayıflanmıştım. Sonra onun Jandarma astsubayı olduğunu öğrenince daha çok hayıflanmıştım. Çünkü, liseyi bitirdikten sonra, Kara Harp Okuluna girebilseymiş ordumuz onun şahsında çok değerli bir paşa kazanabilirdi diye düşünmüştüm.
Şiirleri, çeşitli dergiler yanında SİZE dergisinde de yayımlanıyordu. Bir gün SİZE’nin sahibi Gülten Çiçek’e sordum: Kimdir bu Sadettin Kaplan? Aldığım cevap, birdenbire, yüreğimde kırk çiçeğin açılmasına yol açtı:
- Çok iyi bir şair ve yazar! Bir hayli okuyucusu var. O kadar ki Sadettin’in şiir ve nesir kitaplarını basan Alioğlu Yayınevi, ona, mükemmel bir daire alacak kadar telif ücreti ödedi.
Bu cevap karşısında, hem çok şaşırdım; hem de çok sevindim. Çünkü Batı dünyasında bir yazar, bazen bir tek kitabının geliriyle bir daire satın alabiliyordu. Demek artık Türkiye’de de, yazarının alın terini hakkıyla değerlendiren, helâl süt emmiş soylu yayınevleri de var. Ne güzel! Ne güzel! Ne güzel!
Sadettin Kaplan, son kitabını benim ismime de imzalamış. NEVA TELİ’nin birinci sayfasındaki ithaf cümlesi aynen şöyle:
“Sadettin Kaplan’dan muhterem ağabeyi, üstadı ve gönül ehli Yavuz Bülent Bâkiler’e, en kalbi hürmet ve muhabbetle!”
Benim, Sadettin Kaplan’dan yaşça büyük olduğum doğru. Çünkü aramızda sekiz yıllık bir fark var. Belki benim şiir kitaplarım, onunkilerden biraz daha fazla yayıldı.
Dört şiir kitabımın baskı sayısı doksan yedi bine ulaştı. Ama yaş büyüklüğü ve kitaplarımın fazla satması ne ifade eder?
NEVA TELİ’ni okuduğum zaman gördüm ki, Sadettin Kaplan, başça benden büyük bir şairdir. Ve onun şiirleri, benim şiirlerimi birkaç defa tartacak güzelliktedir.
Ziya Paşa’nın ifadesiyle, Sadettin Kaplan, anasından şair olarak doğmuş bir kişi. Şiirin ne demek olduğunu çok iyi biliyor. Önce, vezni biliyor, yarım kafiyeyi, tam kafiyeyi, zengin kafiyeyi biliyor. Redifi biliyor. Hece şiirimizi, aruz şiirimizi biliyor. Serbest vezinde başarılı olması hece ve aruz veznini çok iyi bilmesinden kaynaklanıyor. Ortalıkta: Birinci Yeni, İkinci Yeni tafrasıyla yazan çizen birtakım adamlar var. Yazdıklarının hepsinde, bir keçiboynuzundaki tat bile yok. Sadettin Kaplan bütün o kalabalıklar üstünde soylu-soplu bir şair olarak ayakta! Onun şiirleri ve şair şahsiyeti karşısında önümü ilikleyerek eğiliyorum. Okuyun göreceksiniz. Okuyun! Bana hak vereceksiniz!
|